150 års erfaring gir høy kunnskap og kompetanse

Hos Pets Zookrabaten i Porsgrunn kan du være sikker på å få god hjelp når du trenger det.

– Jeg begynte å jobbe her i 1989, forteller daglig leder Torunn – og legger til at hun ikke er den eneste her som har lang fartstid. Ellen har jobbet her i 33 år, og Hilde og Berit i 22 år. Charlotte og Jørgen er “ferskingene”, med sine henholdsvis åtte og fem år i den 200 kvadratmeter store butikken på Down Town kjøpesenter ved Porsgrunnselva. – Når vi regner med butikkeier Wenches år i bransjen kommer vi fort opp i 150 år, slår Torunn fast.

Pets Zookrabaten ble etablert i 1977, og flyttet inn i de nåværende lokalene da senteret åpnet her i 1988. Med et eierskifte i 2014 fikk butikken et større og bredere vareutvalg, men den stabile arbeidsstokken var og er den samme som før. Et par nye tilskudd underveis har vært nødvendig for å få kabalen til å gå opp, men de “nye” begynner også å bli gamle travere! Butikken eies av Wenche og Erik, som også eier og driver Pets Zoologen i Skien.

På brygga ved Down Town kjøpesenter.

Down Town kjøpesenter ligger rett ved elven, og fra den store parkeringsplassen utenfor kan man nyte utsikten til det gamle Porsgrunds mek. Verksted og Porsgrunds Porselænsfabrik på motsatte elvebredd. Et sommerbesøk her kan veldig gjerne avsluttes med en iskrem på brygga når solen skinner.

Dyr, fôr, utstyr og erfaring

Torunn viser oss inn i fuglerommet, der en livlig kvitring fra undulater og kanarifugler møter oss. Her er også plass til smådyr av forskjellige typer, og i avdelingen ved siden av er det fargerike fisk fra gulv til tak. Hun presenterer oss for Charlotte, som kan det meste som bør vites om miljøet i akvariene. Hennes utdannelse innen miljøforvaltning har gitt henne god kunnskap om botanikk, zoologi og biologi – med spesielt fokus på ferskvannsøkologi, hydrologi og grunnvann.

Torunn har totalt 40 års bransje-erfaring.

– Når man har et akvarium må man passe på at det plasseres et sted der det ikke får direkte sollys på seg, og akvariumslyset må ikke stå på lenger enn ni timer. For mye lys kan føre til uønsket algevekst, informerer Charlotte, og legger til at andre faktorer som kan føre til algeoppblomstring er at man fôrer fiskene for mye og for ofte – eller bytter vann for sjeldent.

– Vannbytte bidrar også til god balanse og stabil bakterieflora. Når man bytter vann i akvariet er det best å bytte ut litt av gangen, kanskje en tredjedel, anbefaler hun. For stor forandring på en gang kan føre til at fiskene får sjokk. Charlotte forklarer hvordan innhold av nitrat og nitritt i vannet kan holdes i sjakk, og hvorfor det er så viktig.

– Det er greit at vannet inneholder litt nitrat, det er tegn på at vannet inneholder godt med oksygen, men nitritt er gift for fiskene – så det vil vi ikke ha, forteller hun. Man må også tenke på vannets PH-verdi, fordi de forskjellige fisketypene har forskjellige behov og preferanser. Vannet fra springen holder vanligvis en PH på 6,5–7,9, og man kan teste vannet hjemme selv, eller ta med en vannprøve til butikken. Hvis verdien er for høy eller lav kan dette enkelt justeres med syre/base-tilsetninger.

Ny hund og ny båt

Torunn er opptatt av det faktum at dette er den første sommeren for mange med båt eller hund, eller begge deler. – Det blir norgesferie på mange i år, sier hun engasjert, og det vil innebære både bilturer og båtturer for mange hunder. Som fersk hundeeier er det viktig å sette seg inn hundens behov og tilrettelegge godt for det.

– Selv om hunden kan svømme, kan den bli redd og «glemme» det ved fall ut av båt eller fra brygge. Hunden får panikk, og kan drukne uten at du klarer å få tak i den eller finne den. Korona-året har påvirket vårt fokus i mange retninger. Noen av dem er interessen og anskaffelsen av båt og hund, i tilfeldig rekkefølge. Og hvis man er førstegangs eier av en eller begge av disse høyst aktuelle favorittene, blir det mye å lære på kort tid. Om det var valpen eller båten som kom først spiller neppe noen rolle, men når de nye momentene i våre liv skal parres er det ting som kan være lurt å tenke gjennom på forhånd.

– Stress påvirker hunden, og med en fersk og litt usikker båtfører kan hundens trygghetsfølelse svekkes. Hunder kan i utgangspunktet være skeptiske til ting de ikke har vært utsatt for i ung alder, det sies at hunden bør eksponeres for så mye som mulig innen de er fire måneder gamle.

Cash trives i “prøverommet” med mor Hilde.
Jørgen tilpasser vesten til Peggy perfekt.

Tilvenning til utstyr

Kløv er bra for voksne hunder, men kan gjerne prøves tidligere, forteller Berit, som har med seg hele puddelfamilien på jobb i dag. Vi blir presentert for datter, mor og mormor – pluss en veldig fjong grandtante.

– Hundene syntes det er gøy å ha ting på ryggen, og etterhvert kan man putte på litt vekt i veskene, da må de jobbe litt hardere. For eksempel kan hunden bære sin egen mat på tur, foreslår Berit. Hilde legger til at både kløv, seler og vester kan være lurt å tilvenne hunden fra den er liten.

– Når den først har vennet seg til å bli kledd av og på med seler og stropper fra begynnelsen er det ingen sak å utvide repertoaret etter hvert, forteller hun mens hun tilpasser en flytevest på sin søte og tålmodige Bostonterrier.

Sikkerhet på sjøen

Det kan altså være lurt med litt tilvenning før man ber en hund hoppe inn i flytevesten. Den kan kanskje føles litt mer «klaustrofobisk» enn en sele, men etterhvert merker ikke hunden at den har den på seg i det hele tatt. Det er uansett fint å begynne så tidlig som mulig. Og jeg snakker av erfaring; Peggy går som regel og gjemmer seg når hun ser seler og annet utstyr, men Jørgen skjønner tegningen – og med tålmodige hender setter han på henne flytevesten. Det er utrolig hvor mye måten ting gjøres på betyr, og at hunden oppfatter vår usikkerhet og speiling av hundens frykt er helt sikkert. Vi sender signaler gjennom alt vi gjør, og det er viktig å være bevisst på dette.

Med to flytevestbekledde hunder, langliner og en gul frisbee er vi klare for en tur på brygga. Så kommer Ellen løpende med en sammenleggbar vannskål. – Husk at hunden blir ekstra tørst i varmen, minner hun oss om, og vi er glade for alle gode råd og tips vi får!