Alle her driver med hundetrening og konkurranser!

Hos Pets Lady & Landstryker’n Hønefoss er det mye hundekompetanse samlet på ett sted.

Om det er jakt, hundesport, lydighet eller agility spiller ingen rolle. Det viktigste er at hunden blir brukt til noe, da får de et godt og naturlig hundeliv. Alle hunder er født med sterke instinkter, og ved å gi hunden mulighet til å bruke sine egenskaper og evner aktivt gir man den et godt liv. Og det blir som regel et godt menneskeliv også. Uansett om aktiviseringen skjer gjennom enkel lek eller mer målbevisst trening, er samspillet avgjørende.

I den 280 kvadratmeter store dyrebutikken Pets Lady & Landstryker’n i Hønefoss finner man det meste som trengs til hund og katt. Avdelingen for smådyr, fugl og fisk tar minst plass – men rommer allikevel et godt sortiment.

Butikken ligger i Industrigata, et lite steinkast bakenfor Coop Mega i Hønengata. De har en stor gratis parkeringsplass utenfor bygget, som de deler med Ringerike Dyreklinikk og Snipp Snute Hundefrisør. Sammen kaller de tre aktørene seg for Dyrenes Senter. Alt på ett sted!

Lady & Landstryker’n, alle hunders favoritt!

NÆRINGSKLYNGE I SNART 30 ÅR

Butikken ble etablert i 1993, og Ann-Cathrin kjøpte seg inn i 2009 – etter en lang karriere i reklamebransjen i Oslo. Den gang lå butikken på Haldenjordet, der veterinær Gundersby også hadde sin praksis. Det var han som igangsatte det hele, da han i sin tid averterte etter noen som kunne drive butikk med utstyr og fôr til kjæledyr der. Han syntes det ville passe bra med en slik butikk vegg i vegg med veterinærkontoret sitt. Hundefrisøren kom også, og klyngen var skapt.

Da bygget brant i 2013 måtte de finne et nytt tilholdssted, og fire måneder senere gjenoppsto Dyrenes senter i nye lokaler. Her driver de fortsatt i dag, med minst like mye samlet kompetanse – og naturlig nok enda mer samlet erfaring.

VIDEREKOMMENDE PÅ HUND

Ann-Cathrin har hatt hunder i mer enn 40 år, og vært innom flere spennende raser. Hun har drevet med mange forskjellige hundeaktiviteter, som lydighet, agility, utstilling, jakt, blodspor og oppdrett. Fra hun tok sin instruktørutdannelse i 1997 og frem til i dag har hun tatt mange flere kurs, og også holdt kurs selv. Ann-Cathrin har firbente i alle størrelser hjemme; fra kanindachs og schæfer – til shetlandsponni og Gypsy Cob. Hennes solide og dedikerte hundeinteresse har helt tydelig satt standarden her i butikken, for alle vi møter er av samme kaliber.

Siden det er ta-med-kjæledyret-på-jobb-dagen i dag, velter det ut hunder av den ene bilen etter den andre. Stort og smått, og alle er i ”daglig bruk”, de er altså brukshunder i en eller annen variant.

I butikken i dag treffer vi i tillegg Sofie, som har tre hunder og konkurrerer i rallylydighet og smeller/nosework, Malene, som har konkurrert i rundering og trent i Norske Redningshunder med hennes to hunder, og Torill som har tre hunder og konkurrerer i flere forskjellige lydighetsgrener.

ALLER MEST HUNDER

Vi skal på ingen måte overse Alex, som i dag har med seg sine to siamesiske rotter, for dette er en butikk for alle typer dyr! Men det er ikke til å komme unna at det her hos Lady & Landstryker’n er hundefolket som er i særklasse når det gjelder erfaring og kompetanse. Det betyr at enhver hundeeier som trenger gode og kvalifiserte råd om adferd, aktivitet, kosthold, pels, utstyr og bekledning trygt kan komme hit og få det. Og en kloklipp selvsagt.

Butikken er stor og oversiktlig, og vi møter flere hunder mellom hylleradene som prøver klær og utstyr med kyndig hjelp. En sele skal sitte godt og behagelig, og passe til den aktiviteten den er ment for. Den må være tilpasset riktig, og det er fint å få hjelp til dette av de som kan det!

Cloé, en Chodsky pes, får tilpasset ny sele.

BRUKSHUNDER HAR ET MORSOMT LIV

Alle som har hund vet hvor gøy de syntes det er å leke og samspille. Mange går på valpekurs og får med seg gode erfaringer derfra, men det finnes mange flere typer kurs enn det. Alt fra unghundkurs og andre grunnkurs, til kantarellkurs, sporkurs, aktiviseringskurs, lydighetskurs, og triksekurs, for å nevne noen få. For de som kanskje er litt mer viderekommende kan kurs i nose work, blodspor og rallylydighet anbefales!

Og tar man ett kurs kan veien til neste kurs bli kort. Kontakten med hunden blir bedre og tettere, og etterhvert får man kanskje lyst til å prøve seg på konkuranser og utstillinger?

Uansett hvor langt man velger å gå, er det uten tvil en god investering å trene aktivt med hunden sin. Både hund og eier vil nyte godt av det hver eneste dag! Hunden får et spennende liv i samsvar med sine behov og instinkter – og menneskene får en glad og samspillende hund.

RAMPEN TRENER PÅ APPORT: Første av 4 trinn er å hold. Når han har lært å holde, er neste steg å lære å bære, og så til å gripe/hente, og til slutt lærer han å avlevere. Da betyr ordet apport ”holde, bære, hente og avlevere”.

UT I NATUREN MED SNUTEN I BAKKEN

Og så blir vi invitert med på dachs-tur. Ikke sånn som varer hele dagen;) men med mange dachser. 16 korte, men veldig muskuløse og energiske ben setter innover i terrenget med stor iver, og fire ypperlige snuter ”går på jobb”. Dette er ekte brukshunder, som både får gå på jakt og på blodspor og ettersøk sammen med matmor Hilde, en av butikkens stamkunder.

– Dachser er ”små utenpå, men store inni”. De har masse kraft og utholdenhet, og jeg får fire hunder inn i en liten el-bil, ler hun og spenner på seg magebeltet, klar for naturen.