Det begynte med forelskelse – utviklet seg til livsstil

Det bugner av dyr, utstyr & fôr – og et helt spesielt engasjement hos Pets Zoologen i Skien.

Tekst og foto: Kristin Levy

Wenche har vært dedikert dyreentusiast hele livet, og hobbyen og jobben har alltid vært to sider av samme sak. Når hun kommer hjem etter travle dager i Pets-butikken avkobler hun med pelsstell og mating av diverse dyr som bor under samme tak som Wenche og hennes medsammensvorne – han som fremstår like dyrekjær og engasjert som sin “primus motor”, og som også har en ganske lang finger med i spillet.

Det er ikke så vanskelig å få øye på Wenche i sin rosa Fiat!

Wenche og Erik driver både Pets Zoologen i Skien og Pets Zookrabaten i Porsgrunn sammen, og er et solid familieteam. Med på laget har de mange dyktige ansatte med god fagkunnskap – og to av disse er Wenches barn; Annike og Jørgen.

– Jeg er så utrolig glad og takknemlig for at begge barna mine har valgt å jobbe her. Det betyr mye, det blir jo en spesiell type samarbeid når man er i familie.

Vi er i Skien, og går rett fra parkeringen og inn i den store, fargerike butikken med oppsiktsvekkende takhøyde. Høye grønne trær møter oss når vi kommer inn – de rager langt over hodene våre, og zoo-følelsen er på plass!

Butikken ble etablert i 2002, og har siden da vokst til å bli en av de største dyrebutikkene i regionen. I november flyttet de inn i nye lokaler på 600 kvadratmeter i Infanterivegen 16. Utvalget er komplett og allsidig. Her er fôr i alle former, og utstyr i alle fasonger. Undulater, hetterotter, og fisk lever side om side med pinnedyr og flere forskjellige reptiler. Og for en orden i hyllene!

Passion for persere

– Min første forelskelse var en Perser, forteller Wenche. Jeg hadde aldri sett noe vakrere, da jeg som lite barn falt pladask for rasen. Den nydelige lange pelsen, den litt korte nesen – og de fantastiske øynene. Jeg ble perser-frelst, men det gikk noen år før jeg fikk min første; da var jeg 24 år.

Siden den gang har det blitt ganske mange forskjellige rasekatter som har lusket rundt bena til Wenche, ikke bare Persere. På et lite besøk på hennes hjemmebane for å hilse på “storfamilien” møter vi tre flotte eksemplarer av Britisk korthår & langhår – og to av typen Devonrex.

Smaragd – en vakker Britisk langhår.

– Jeg er fascinert av hvordan de forskjellige kattene ser ut, og har alltid bare hatt rasekatter – og også drevet litt med oppdrett selv. Wenche forteller om utstillinger og rase-standarder, om preferanser og pelsstell. På spørsmål om kattene innimellom slippes løs på musejakt i det frodige nabolaget, svarer hun avkreftende.

– Nei, disse kattene passer vi veldig godt på; de får gå hvor de vil i huset og i hagen, men må stoppe ved porten. Og det lever de fint med – de har et godt liv her inne på sitt eget territorium.

Wenches private zoo

– Jeg skulle gjerne hatt huset fullt hele tiden, sier Wenche. Og hun har fylt opp ganske godt! For det er ikke bare de fem kattene som lever det glade dyrelivet her. I tillegg til tre kinesiske nakenhunder, har hun også flere terrarier i huset.

– Det er ganske mye å passe på, innrømmer hun. – Når jeg kommer hjem fra jobb er det mange dyr som skal ha mat og stell. Til og med maten skal ha mat, sier Wenche og peker ned på sirissene på bunnen av et terrarium. – Disse lever et rolig og ubekymret liv med mating til faste tider, lykkelig uvitende om at de selv blir et lite festmåltid den dagen terrariets herre, skjeggagamen bestemmer seg for det.

Nakenhunder både med og uten pels

Fascinasjonen for pels strekker seg langt – helt til dyr som mangler den beskyttende “ullgenseren” de fleste katter og hunder er født med. 

– Nakenhundene kommer både med og uten pels, forteller Wenche. Den pelsløse varianten, den vi oftest forbinder med nakenhund, har pels bare på potene, hodet og halen. Hun har to søte med pels, og et sjarmtroll uten. De vimser rundt og flørter og tar seg ut sammen – et skikkelig morsomt trekløver! 

Ifølge Wenche er det kattene som bestemmer over hundene – men hundene er ikke helt enige. Det er uansett ingen synlig knuffing blant “stammene”, det er bare en herlig harmoni av myke poter og mange typer pels.

Trenger ikke strikketøy

Når Wenche skal slappe av i hodet tyr hun til pelsstell. Og det er ingen fare for å slippe opp for håndarbeide, for her er det mye pels å stelle! 

Med egen skjønnhetssalong for katter og hunder i første etasje like ved badet, er det ikke langt å gå for de mest frosne kundene – de som foretrekker å oppholde seg på et godt oppvarmet badegulv. Her er klippeutstyr og hårprodukter, stellebord og godt arbeidslys. Og godt besøk. 

Wenche tar frem en flaske og dusjer over kattepelsen etter en omgang med børsten. – Det er mot “elektrisk pels”, sier hun. – Ett av mange magiske produkter som kan anbefales! Etter å ha holdt på med pelsstell i mange år, har jeg funnet frem til mine favorittprodukter, smiler hun.

Wenches frisørsalong: Her får alle husstandens pelskledte godt stell

Kjæledyrene fortjener det beste

En liten runde i butikken viser et stort utvalg av “frisør- og velværeprodukter”, og lurer man på hva som skal brukes til hva – er det bare å spørre! 

For utvalget er stort, og hyllene velfylte. Kvalitet i lange baner, og et imponerende utvalg i alle kategorier. Og kanskje er det på grunn av nakenhundene at klesavdelingen er ekstra stor og innholdsrik? 

– Nakenhundene, både de med pels og de uten, er veldig frosne av seg, sier Wenche. – Det som er av pels er mer som hårtufser, de har ingen underpels. Så da har endel klær, ja – ler hun.

System og orden i hyllene

Å komme inn i denne svært romslige og luftige butikken – med så fantastisk orden og oversikt føles godt. Det er en sann fryd å vandre langs hylleradene og bare se; her er det meste sortert på farge og størrelse – alt ryddig plassert i et “bugnende system”.

– Jeg har muligens litt OCD, sier Wenche og smiler. – De andre som jobber her mener hvertfall det. Men det blir jo veldig ryddig butikk av det, så jeg får lov til å holde på – og koser meg med å gå rundt å pusle og smårydde i hyllene, rette på ting som henger litt på skakke, og fylle på varer når jeg ser små hylle-hull.

– Da slapper jeg av og koser meg, sier Wenche, som helt tydelig ikke er av typen som setter seg ned og kjeder seg og lurer på hva hun skal gjøre hvis det innimellom dukker opp en tidsluke i all travelheten.

Jeg er også ganske sikker på at man kan komme inn hit til butikken med spørsmål i alle kategorier, og få gode svar. Om det handler om katter, hunder, hetterotter, skilpadder eller utstyr og fôr spiller ingen rolle. Her er det kvalifisert kunnskap om det meste – og dedikert lidenskap for de fleste.