Gleden med kjæledyr – det er mange muligheter!

Et opplevelsessenter av en dyrebutikk, og sterk faglig kompetanse hos Pets Hasle i Oslo.

Det er så mange forskjellige dyr man kan ha glede av på tvers av både allergier, boforhold og livsstil, forteller butikksjef Jeanett mens hun viser oss butikkens “eksotiske hjørne”. Små kornsnoker bukter seg rundt og leter etter den varmeste kroken – mens skorpioner, togtusenbein, pinnedyr, edderkopper, skjeggagamer, gekkoer og skilpadder kravler rundt i sine forskjellige terrarier med tilpasset innredning. Alle ser ut til å trives veldig godt.

Og det er ikke bare reptiler, smådyr, fugler og akvariefisk som ser ut til å trives i denne 270 kvadratmeter store og veldig hyggelige dyrebutikken i første etasje på Hasle Torg. De fem som er på jobb her i dag er alle glade, kunnskapsrike og entusiastiske dyrevenner – med hver sine litt forskjellige “spesialområder” og favorittkjæledyr. En butikk som huser såpass mange levende dyr, som alle skal ha mat og stell, krever sine erfarne hender – og hoder.

– Den faglige ekspertisen vi har samlet her er stor, sier Susanne – som driver Pets Hasle i tillegg til flere andre butikker i kjeden. Hun har jobbet i bransjen i en lang årrekke, og forteller at noe av det viktigste de gjør er å gi råd og veiledning. Og å svare på alle spørsmål og funderinger som folk med kjæledyr har. Det kan være om fôr, utstyr og helse – eller gode råd til både barn og voksne som tenker på å utvide husholdningen med et dyr eller to eller kanskje enda fler…

Liker å ha mange dyr rundt seg

– Mitt favorittdyr er nok hamster, sier Jeanett etter å ha tenkt seg veldig fort om. – Jeg interesserte meg for alle typer dyr som barn, og begynte med hamsteroppdrett da jeg var seks år gammel!

Den dyreglade butikksjefen er imidlertid ikke ensidig i sitt forhold til dyr. Hjemme har hun mye forskjellig, og ramser glatt opp når vi lurer på hva slags individer hun deler husvære med.

– To langt over gjennomsnittet store hunder, en abyssiner-katt, en leopardgekko og så en haug med fisk og reker. De kaller det “litersyken” når man har så mange akvarier som meg, ler hun, men nekter samtidig å snakke om antallet. Jeg forestiller meg at det er temmelig mange.

Forøvrig håndterer hennes svært dyrevante hender like gjerne en bitteliten dverg-hamster som absolutt ikke må falle i gulvet – som de to slangene som åler og kveiler seg mellom fingrene hennes på jakt etter varme og nærkontakt.

Hun forteller at reptiler er varmekjære dyr, og glade i å bli håndtert. Derfor egner de seg også veldig godt som kjæledyr. De liker å bli holdt og tatt på, i motsetning til flere av de små pelsdyrene som vi kanskje oftere forbinder med kos og nærkontakt. De er nemlig ikke alltid like glade i å bli plukket opp og tatt ut av det lille hjemmet sitt.

Jeanett håndterer lett to kornsnoker.

Allergivennlige reptiler

Jeg lurer på om det egentlig passer for barn og barnefamilier å holde reptiler … men får vite at det absolutt kan være en veldig god match! Ikke minst på grunn av allergier. Det er mange barn som ikke kan ha hund, katt eller andre pelsdyr fordi de selv eller noen andre i familien reagerer allergisk. Og når man tenker på hvor mye glede det gir å ta vare på et dyr, er det godt å vite at det går an å både være dyrevenn og allergiker.

Alle mennesker som har, eller tenker på å skaffe seg dyr har sine grunner for å velge det ene eller det andre. Noen bor i byen, og vil ha et typisk innedyr, andre ønsker seg en hund de kan oppleve naturens årstider sammen med. Noen har mye tid å gi til et kjæledyr, mens andre har så mange interesser og forskjellige tidsprioriteringer at de ønsker et enkelt dyrehold.

Uansett hvilket dyr man skaffer seg vil det alltid kreve et minimum av stell og pass. Man må ha en god plan for reiser, ferier og andre typer fravær, og det er lurt å ha en god dyrepasser i bakhånd hvis man ikke kan ta med seg kjæledyret når man reiser bort – og det er helt klart mye lettere å sende et hamster eller en undulat på “feriekoloni” hos besteforeldre eller andre, enn for eksempel å få pass til Kompis, Jeanetts 60 kilo tunge rottweiler-blanding…!

Butikkens utvalg av fôr er synlig omfattende.

Ernæring til hund og katt

Butikkens utvalg av fôr er synlig omfattende. Her er det store og små poser og sekker med næringsrik kost for mange forskjellige mager. Å finne frem til det riktige fôret for de firbente krever god kjennskap til de forskjellige typene, i tillegg til kunnskap om hvordan de enkelte kattene og hundene kan reagere på det de spiser.

Ulike raser har forskjellige behov, og alle individer er ulike både med hensyn til størrelse, form og personlighet. Også de helsemessige behovene er ulike, og hvert enkelt fôr er derfor spesielt. Oppskrifter skreddersys for å gi eksakte nivåer av antioksidanter, vitaminer, prebiotika, fiber og mineraler – tilpasset de forskjellige kjæledyrenes unike helsemessige behov. Selv den minste ernæringsmessige variasjon kan utgjøre stor forskjell for dyrets liv og helse, og alle vi møter her hos Pets Hasle har gode kunnskaper om de forskjellige fôrtypene.

Kvasse klør må klippes

Det blir masse liv og røre rundt oss når søte og livlige Lola på 17 uker ankommer butikken! Hun kaster seg umiddelbart inn i en vennligsinnet kamp om leker og hundesnacks med de to “butikkhundene” Eevie (14 uker) og Maia (8 år).

Men selv ikke det glade valpelivet til søte Lola er bare lek og moro. Som for eksempel når klosaksen kommer på bordet … Da forsvinner den tidligere så logrende halen inn mellom bakbena og hun ser ganske så betuttet ut. Men klørne MÅ klippes, og Lola er ikke alene om å mislike den seansen. Heldigvis er Anna og Jeanett et godt team i kloklippe-avdelingen! Dette har de gjort utrolig mange ganger før – og med vante bevegelser roer de tålmodig ned hunden, og får klippet alle skarpe klør. Og Lola får raskt tilbake sitt gode humør! Neste gang er det nok ikke fullt så skummelt – dette venner hun seg til!

Opplevelsessenteret

Barn og ungdommer i mange aldere strømmer hele tiden inn og ut av butikken – i takt med storefri på skolen, eller etter skoletid. Her er alle velkomne inn for å titte og spørre. Noen har kanskje allerede dyr hjemme – mens andre har et nytt kjæledyr øverst på ønskelisten sin.

Felles for alle de unge som kommer inn i butikken her er den naturlige nysgjerrigheten og fascinasjonen for dyrenes verden – som de aller fleste barn har. Å bevege seg ut av skolebøker, smart-telefoner og datamaskiner for en liten stund – og forsvinne inn i denne “dyrehagen” er det helt tydelig mange som setter pris på!

– Det er en viktig og prioritert oppgave for alle som jobber her på Pets Hasle å bidra til innsikt i hold av forskjellige typer dyr, slik at de vet hva de går inn på når de kjøper et kjæledyr de skal leve med og ha det fint med i mange år, avslutter Jeanett mens hun sender et varmt blikk mot kornsnoken som strekker seg mot ansiktet hennes.