Heier på det gode hunde- og kattelivet i storbyen!

Det kryr av entusiasme og kunnskap om alle typer firbente hos Pets St. Hanshaugen i Oslo.
– De aller fleste katter i byen er aldri ute, forteller Renate – som selv har to veldig fornøyde innekatter. Enkelte får seg av og til en luftetur i sele og bånd for å “hilse på naturen”, men det er ikke nødvendig for at katten skal ha et godt liv. Og katter er det mange av rundt her på St. Hanshaugen! De alle fleste er rasekatter som aldri har smakt verken småfugl eller spissmus. Det går for det meste i spesialfôr – tilpasset hver enkelt rase, kjønn, alder og helsetilstand.

Renate viser oss et ganske enormt utvalg av forskjellige typer tørrfôr – alle med bilde av populære katteraser på forsiden. Ifølge henne ligger Maine coon på førsteplass når det gjelder popularitet i Norge, tett etterfulgt av Norsk skogkatt som ligger på sølvplass, og Ragdoll er en god nummer tre. Denne listen er i stadig endring, og varierer selvsagt i forhold til geografi, miljøer og bosituasjon.

Renate selv har to vakre innekatter i kosten; en Norsk skogkatt-blanding som heter Nero, og en Abyssiner ved navn Lemmy. Hun har jobbet i butikken her siden litt før den ble en del av Pets-kjeden i august 2017. Det var da familiebedriften Pet-Mix overtok lokalene, og også endret navnet fra St. Hanshaugen Hund & Katt til Pets St. Hans-haugen. De nye eierne driver i tillegg fire andre butikker; Pets Hasle, Pets Vestby, Pets Kløfta og Pets Råholt. Pets-kjeden er en faghandelskjede som består av 37 butikker over hele landet.

Butikkens historie er dermed snart 50 år gammel!

“Den gamle akvariebutikken”

Blant de av områdets beboere som har holdt til her en stund, omtales butikken fortsatt gjerne som “akvariebutikken”, selv om akvarieavdelingen ble skilt ut og flyttet i 2012.

Den nå pensjonerte 89-åringen som sammen med sin familie startet Jan Holt Akvarium på 1970-tallet, flyttet inn her i Dalsbergstien 12 på St. Hanshaugen rundt 1980. Butikkens historie er dermed snart 50 år gammel, og fordelt på flere spennende epoker. I dag er dette spesielle, u-formete lokalet fylt med fôr og utstyr til hunder og katter. Utvalget er stort; gode klær og godt utstyr, fine aktivitetsleker, og en laaang gang med fôr i alskens varianter.

Kvasse klør må klippes

Det blir masse liv og røre rundt oss når søte og livlige Lola på 17 uker ankommer butikken! Hun kaster seg umiddelbart inn i en vennligsinnet kamp om leker og hundesnacks med de to “butikkhundene” Eevie (14 uker) og Maia (8 år).

Men selv ikke det glade valpelivet til søte Lola er bare lek og moro. Som for eksempel når klosaksen kommer på bordet … Da forsvinner den tidligere så logrende halen inn mellom bakbena og hun ser ganske så betuttet ut. Men klørne MÅ klippes, og Lola er ikke alene om å mislike den seansen. Heldigvis er Anna og Jeanett et godt team i kloklippe-avdelingen! Dette har de gjort utrolig mange ganger før – og med vante bevegelser roer de tålmodig ned hunden, og får klippet alle skarpe klør. Og Lola får raskt tilbake sitt gode humør! Neste gang er det nok ikke fullt så skummelt – dette venner hun seg til!

Kos & kloklipp i vindusposten

En av utfordringene når jeg skal klippe de små hundeklørne selv er at det kan være litt vanskelig å se hvor grensen mellom død negl og negl med nerve går. Det var lettere før i tiden, da synet var tipp-topp. Det hjelper selvsagt veldig med godt lys – og dagslyset i den brede vinduskarmen med nærkontakt til Dalsbergstien er optimalt!

Iiris utsondrer ro og trygghet når hun lokker Peggy forsiktig inn mot seg, lenge før noen har sett synet av en klippesaks. Det vanker en godbit som frister til flere, men de kommer senere! De to setter seg i den lave vinduskarmen sammen, og det ser ut som de har kjent hverandre hele livet. Jeg tror Peggy følte det akkurat sånn, for hun ble lenge og grundig både klippet og filt – og syntes i grunnen at hele seansen bare var koselig!

Vi har lyst til å bli trygge på å klippe Peggys klør på egenhånd, selv om det alltid er deilig med “spa”. Men av og til er det ferietid, og vi er langt unna dyrebutikken – mens andre ganger er det smittevernregler som står i veien for nærkontakt. Det er nok mange som har savnet muligheten for både hunde- og menneske-spa det siste året … Så Iiris viser oss noen av sine gode knep; i tilfelle vi av og til blir nødt til å gjøre det selv.

Pass godt på potene!

Peggy har forlengst falt for Iiris, og nå ligger hun i fanget hennes med potene i været og får en potemassasje hun nok sent vil glemme. Klo- og potespesialisten ser også ut til å ha det bra i denne avslappede vinduskarm-situasjonen, som sett fra en hund på gatens perspektiv må være et godt “vindu-shopping-moment»

Hensikten med kosestunden er at de litt såre potene trenger en sjekk. Etter en hard Oslo-vinter med tonnevis av veisalt spredt utover fortauene er det mange myke poter som har fått seg en runde juling. Snø og is mellom tredeputene kan føre til at de sprekker opp, og da kan det danne seg smuss og bakterier som kan bli til infeksjoner.

– Poteskader og ubehag på grunn av veisalt, isklumper, snø og kulde kan enkelt forebygges og behandles, forteller Susanne. – Vi har mange typer beskyttende og reparerende produkter, og vi anbefaler også potesokker. De gir veldig god beskyttelse mot mange typiske vinterplager, men må settes på riktig, poengterer hun.

Selv er jeg redd for å stramme potesokkene for hardt, og da detter de jo fort av … men Iiris gir oss noen veldig nyttige tips for hvordan å sette på forskjellige typer potesokker på en god måte, og forteller samtidig hvordan de fungerer. Er det de av stoff, med borrelås som er best? Eller er 100% vanntette gummisokker bedre? Sistnevnte type gir ingen varme, men er en veldig god beskyttelse mot saltsørpe, som det er mye av i Oslogatene i vintersesongen, spesielt når temperaturen ligger på +/- 5 grader. De i stoff kan egne seg bedre i kulde, på hard snø og skareføre, får vi vite.

Peggy får prøve ut forskjellige potesokker.

Hjemmekontor i hundeparken

Våren har begynt å melde sin ankomst i form av en strålende solskinnsdag, og utelivet frister! Frognerhunden Peggy skal få være med Camilla og Keela ut for å bli kjent med denne bydelens kransekake; den store deilige parken på toppen av St. Hanshaugen. Og denne onsdagen viser den populære “hundeparken” seg fra sin aller beste side. Det er sen lunsjtid med blå himmel og et myldrende hunde- og folkeliv, og solstråler, skulpturer og gamle verneverdige trær topper kaken – mens våryre hunder i alle varianter og størrelser leker i gjenger.

Det er fint å oppleve de mange spontane kontaktpunktene og samtalene som oppstår her på denne dagens (ute)hjemmekontor. Etter ett helt år med annerledesjobbing har kanskje ting begynt å falle litt på plass? Mange med hjemmekontor har nok etterhvert funnet sin ideelle selvstyrte arbeids- og spiserytme – med anledning til å gi hunden og seg selv en ekstra god formiddagsrunde på en dag som i dag.

Pets St. Hanshaugen ligger bare et steinkast nedenfor parken, og heller ikke langt unna kjente landemerker som Gutta på Haugen og Bislet stadion. Det burde derfor være lett for lokalbefolkningen å finne denne butikken – og det anbefales!