Like mange hunderaser som mennesker på jobb!

Det er skikkelig «hundegalskap» hos de som jobber hos Pets Vestby på Vestby Storsenter.

En labrador, en golden retriver, en jakt-golden, en schäfer, en border collie – og en som likner veldig på en ulv... en Saarloos Wolfhond. Alle er med sin mor på jobb – og har sitt eget «hundekollektiv», vegg i vegg med butikken. Og der er det ingen bjeffing om kapp, eller krafsing og skraping i bur. Der hersker roen – og den må innlæres, får vi ganske snart vite. For i denne gjengen er ikke hundeoppdragelse noen man overlater til tilfeldighetene.

Pets Vestby er en stor fullsortimentsbutikk på 300 kvadratmeter, som ligger i andre etasje på Vestby Storsenter i Follo. Eieren, Pet-Mix AS har også butikkene Pets Hasle, Pets St. Hanshaugen, Pets Kløfta og Pets Råholt.

Her har de et svært godt utvalg kvalitetsfôr, leker og utstyr til alle typer kjæledyr, pluss en stor akvarieavdeling. I SPA-avdelingen er det hundefrisør som tilbyr vask, klipp og føn – og selvvask, for de som bare vil gi hunden sin en god dusj uten å grise til sitt eget bad hjemme.

Med sin solide fagkunnskap kan de gi råd og tips om kosthold, helse, utstyr, stell og pleie – og tar gjerne i mot ditt kjæledyr i butikken, for tilpassing av sele eller for kloklipp og vektsjekk.

VASK, KLIPP OG FØN: En cobberdog får «total makeover» av Svetlana, og koser seg veldig:)

VIKTIG FRIVILLIG ARBEID

At vårt land i stor grad er avhengig av at deler av befolkningen bruker sin egen fritid på å utføre viktige oppgaver for fellesskapet er en kjent sak. Gjennom NRK-serien Redningshundene har vi blitt kjent med en denne organisasjonen, og en ubetalt frivillig-gjeng som går i konstant beredskap. Og når det tikker inn en melding fra operativ leder i Norske Redningshunder er det bare å hive seg selv og hunden i bilen.

– Da er det om å gjøre å komme seg så raskt som mulig til stedet – og ut i søk, forteller Karin, som ved siden av å jobbe her i butikken, har vært hundefører i mer enn ti år. Hun har vært med på mange utfordrende aksjoner gjennom årene, og kvikkleireskredet i Gjerdrum er en av dem. Da var hun med som koordinator, mens det var politiets egne katastrofehunder som var inne i det krevende rasområdet.

– Vi blir tilkalt når politiets egne ressurser ikke strekker til, totalt rundt 4–500 ganger i året på landsbasis, forteller Karin. – Vi har også årlige øvelser med Norsk luftambulanse, der hundene får trene på å henge i stroppen under helikopteret sammen med føreren. Og så trener vi på søk både ute i naturen og i bymiljøer, legger hun til.

Trener på søk: Masse øvelse gjør mester.

EN LIVSOPPGAVE FOR HUNDEN

For at en hund skal bli en god og viktig bidragsyter i samfunnet er man helt avhengig av at frivillige entusiaster bruker store deler av sin fritid på dette. Det tar 2–3 år å utdanne en redningshund, enten som ettersøkningshund eller lavine-hund. For å bli USAR-godkjent (katastrofesøk), er det en videreutdanning, som tar enda lengre tid.

En kommende førerhund eller servicehund begynner sin karriere hos en fôrvert, der den bor til den er et år. Forberedelsene og treningen de gjennomgår er den samme, men kun de aller beste slipper gjennom nåløyet og ender opp som førerhunder, forteller Tone. Hun har jobbet hos Pets Vestby i tre år, og lever og ånder for hunder både på jobb og på fritiden.

Nå har hun ganske nylig blitt fôrvert for labradoren Jølle på fire måneder, og treningen er i full gang. – Dere kan ikke hilse på ham, sier hun når vi er på vei bort til den logrende valpen. – Han skal øve seg på å ikke la seg avlede av noe, han skal bli i stand til å beholde ro og fokus uansett hvilken situasjon han kommer opp i, forteller Tone. Det er helt avgjørende for å kunne bli førerhund at den er i stand til å fokusere 100% på sin oppgave; å være sin eiers øyne over alt hvor de beveger seg.

HUND I SAMFUNNSTJENESTE

De hundene som ikke består eksamen som førerhund kan bli ofte bli en god servicehund, en oppgave som også er utrolig viktig for mennesker som ikke klarer seg på egenhånd. De kan for eksempel plukke opp ting fra gulvet, og ta klær inn og ut av vaskemaskinen for en som sitter i rullestol og trenger en assistent for å klare seg selv i hverdagen.

Tone vil gjerne at Jølle skal bli førerhund eller servicehund, han har egentlig alt som skal til, forteller hun. – Han er valgt ut på grunn av både fysikk og mentalitet, og hans iboende ro og treningsglede lover svært godt.

Jølle vet ikke selv at han er utvalgt for en viktig jobb. Hvis alt går etter planen vil hans innsats utgjøre en stor forskjell i et menneskes liv.

«FROM RUSSIA WITH DOGS»

Og når Jølle blir ett-åring flytter han til Hundeskolen Veiviseren, der han blir videre utdannet av Svetlana eller en av de andre som jobber der. De lærer opp hunden sammen med brukeren, på kurssenteret i Hurdal, og i eget nærmiljø.

Når ikke Svetlana driver med førerhunder, er hun hundefrisør her på Pets Vestby. Hennes tydelig rutinerte samspill med en forholdsvis stor SPA-kunde er ikke en tilfeldighet, det ligger mye god hundeforståelse bak hennes smittende, rolige adferd. Også Svetlana har hunder som hobby, og hun har to hunder av rasen Russisk tsvetnaya bolonka, importert fra hennes hjemby Moskva.

VÆR EN RETTFERDIG LEDER!

Gry er utdannet hundeinstruktør fra NKK. Hun er opptatt av at folk som skaffer seg hund tenker godt gjennom hva slags rase som passer for dem.

– Man må spørre seg selv om hva man skal bruke hunden til, sier Gry. Alle oppdrettere bør ta ansvar når de selger valper, og gi god veiledning til kjøpere som «bare skal ha en søt hund».

– Forskjellige raser har forskjellig gemytt, og det er viktig at man har vurderer nøye hvilken rase som passer ens egen livsstil, slik at hundeholdet blir vellykket for alle parter, understreker hun.

DYREVELFERD SOM MOTIVASJON

Veronica er veterinærstudent på Ås når hun ikke jobber i Pets-butikken. Hun driver både med hest og hund på fritiden, og interesserer seg spesielt for helse og velferd.

– Jeg vil bli veterinær for å kunne bidra til at dyr får et godt og verdig liv, enten det gjelder avl, fôring eller «vedlikehold», sier Veronica – og minner om at blant annet allergier og overvekt hos hunder er utfordringer man må ta på alvor.

– Her i butikken gir vi gjerne råd om fôr og pleie, og vi veileder så godt vi kan – gjerne over en god kloklipp, avslutter Veronica.