Mangroveskoger og korallrev i Fredrikstad

Det er et imponerende dyre- fugle- og fiskeliv i alle kroker og kriker hos Pets Zoo-Hjørnet Østfoldhallen.

Saltvannsakvarier, ferskvannsakvarier, korallrev, skilpadde-jungel, fuglerom, øgle-villaer og slange-paradiser. Alle de fastboende her i dyrebutikken på Østfoldhallene kjøpesenter på Rolvsøy lever i sitt foretrukne habitat. De har tilgang på alt de trenger for å leve det livet de er født til å leve. Det er perfekt balanserte undervannseldoradoer med korallrev og “levende steiner”, og det er romslige fuglebur med ekstra god takhøyde.

Richard møter oss i døren med et stort smil. Han har drevet og eid den 600 kvadratmeter store butikken i Østfoldhallene i snart 25 år, men har jobbet her mye lenger enn det.

– Det begynte med at jeg som veldig dyreglad 11-åring fikk ekstrajobb her. Jeg ryddet og gjorde rent hos dyrene, byttet vann i akvariene og fikk ekspedere, selv om jeg var veldig sjenert i begynnelsen, forteller Richard. – Etterhvert fikk jeg mer trening, og ble mer og mer utadvendt og rutinert. Oppgavene og ansvaret ble gradvis større.

Barna storkoser seg i butikken til Richard.

I dag har Richard seks gode hjelpere med på laget. Det er alle dedikerte dyrevenner med hver sin unike kompetanse, men alle kan mye om alt!

Pets Zoo-hjørnet ble en del av Pets-kjeden i 2019. Beliggenheten har vært den samme siden oppstarten i 1990; på Rolvsøy, mellom Sarpsborg og Fredrikstad. Butikken er lett tilgjengelig fra den store parkeringsplassen på kjøpesenteret her.

VAKKER UNDERVANNSVERDEN

Et ferskvanns-akvarium på størrelse med en liten innsjø er en skikkelig magnet på forbipasserende. Både barn og voksne i alle aldre fascineres daglig av livet som utspiller seg i tre tusen liter vann: To vakre rokker «flyr» grasiøst over sandbunnen. En diger algespiser saumfarer omgivelsene nøye i jakten på en mulig oversett godbit. Innimellom vakre planter og fargerike fiske-stimer lever også både reker og kreps – og snegler i sitt eget tempo.

Butikken har god kompetanse på akvarier, med to store avdelinger. Ferskvanns-avdelingen er den største, og saltvanns-avdelingen rommer fargerike og fascinerende tropiske fiskearter.

KORALLER OG «LEVENDE STEINER»

I et saltvanns-akvarium er det ikke nødvendig å ha planter, men andre organismer, som anemoner, snegler, bløtdyr og skalldyr er viktige for miljøet. Akvariet skal likne på det naturlige økosystemet som fisken opprinnelig lever i – i havet, og det er mange ting og tenke på og legge til rette for.

I tillegg til det ganske selvfølgelige, som rent (og nok) vann, riktig saltinnhold og tilpasset temperatur, kan man ha forskjellige typer koraller og steiner i saltvannsakvariet. De er fine å se på, og nyttig for miljøet. De spesielle, kalkholdige og porøse steinene kalles levende fordi de er fulle av liv. De gir småfisk og andre organismer et supert tilholdsted, og bidrar til et godt vannmiljø. Jo mer levende steiner man har – jo flere fisk kan bo i akvariet. Steinene er gode små huler for småfisk; de bruker dem som skjulesteder og ”soverom”, noe som gir harmonisk og ustresset fisk.

Jo mer levende steiner man har – jo flere fisk kan bo i akvariet

FISK FOR ALLE PENGA!

Det er utrolig beroligende å se på alt som lever i de vakre saltvanns-akvariene. Richard forteller at han har mange faste besøkende i butikken. Noen ganger kommer de for å titte og få idéer, inspirasjon og gode råd – andre ganger kommer de for å supplere eller utvide sin ”egen koloni”.

– Hils på Carina, sier Richard. Hun er en trofast fiske-entusiast som ganske nylig avanserte til saltvann – etter å ha holdt på med ferskvann i årevis. Da hun sluttet å røyke, ville hun bruke de pengene på noe annet – og da ble det ny hobby! Carina har fått ”hjemmehjelp” av Richard til å sette opp akvariet, og hun fyller stadig på.

Carina har gått fra ferskvann til saltvann.

TRAVEL HUNDEFRISØR

Sara driver butikkens egen frisørsalong, og nå er det høysesong for svalende sommersveiser. De senere årene har det blitt veldig populært med ”ikke-røytende” blandingshunder i mange varianter og kombinasjoner, så det er nok å gjøre! I dag er det Luna som får en god vask, klipp & føn, og hun står helt rolig mellom Saras rutinerte hender. Luna er en fin blanding av Chihuahua og Pomeranian, og har en nydelig pels som må klippes jevnlig. – Og det er alltid Saras oppgave!
SKARPE SAKSER: Sara gjør Luna superfin!

NÆRKONTAKT MED SLANGER

Mange har frykt for slanger. Dette gjelder både folk og dyr, og man har vært usikker på hvor denne frykten kommer fra, hvis den ikke er basert på egne erfaringer. Både nevrologer, psykologer og evolusjonsbiologer interesserer seg for årsaken, og de får stadig nye bekreftelser på at slangefobi ligger i genene våre. Fobier kan defineres som frykt som er overdreven i forhold til situasjonen – og da kan den avlæres gjennom eksponering i trygge og forutsigbare situasjoner.

Så; når Richard helt rolig tilbyr oss å hilse på cirka én meter pytonslange som kveiler seg rundt armen og halsen hans, er det flere”nybegynnere” som våger – og som overvinner livslang frykt!

Og det å overvinne egne begrensende frykter vet Richard mye om. Hans egen store reise i butikken viser nettopp det. Han begynte her som sjenert 11-åring, og nå er han utadvendt dyrebutikk-eier. Og han er mentor for mange; for flinke ansatte og for trofaste kunder.