– Alle dyrene har det «som fisken i vannet»

Mange fine dyr og stort utvalg i fôr og utstyr i den store og innholdsrike butikken Pets Krizoo Tønsberg

At butikken her på Kilen i Tønsberg har svært god erfaring om det meste som har med akvariefisk å gjøre er godt kjent i området. Kunnskap om viktige kvaliteter i akvariet formidles, og riktige produkter som passer til lokale vannforhold gjør kompetansen komplett. Her er akvarier med flotte fisk, terrarier med spennende reptiler, store bur med fargerike fugler og «huler» med søte smådyr. Sammen fyller de en stor avdeling i butikken med liv og røre.

Faglige råd: Heidi gir Tone akvarie-tips.

Det er enkelt og greit å finne fram til den 500 kvadratmeter store dyrebutikken på Kilen, noen steinkast utenfor Tønsberg sentrum. Butikken har gratis parkeringsplass rett utenfor døren, så store fôrsekker, hundebur og annet tungt utstyr er bare å rulle rett inn i bilen!

Pets Krizoo Tønsberg har holdt til her i handelsområdet på Kilen siden 2016. Den ble etablert med en annen beliggenhet for 25 år siden, og er en fullsortiments dyrebutikk med dyrefôr og utstyr til de fleste kjæledyr. Alle som jobber her har spesialkompetanse på hvert sitt felt – og er ansvarlige for hver sin avdeling i butikken

Heidi om kampfisk: De er veldig vakre.

FÔR OG UTSTYR

Trine tar oss imot når vi kommer. Hun er daglig leder, og viser oss rundt i butikken. Lille Minni er mini-sjef, og dilter etter oss på 4 korte, men lette ben. I tillegg til å tilbringe lange og trøtte dager på kontoret tjener også Minni til livets måltider ved å være modell.

Dagens prøve-antrekk er en «allværsjakke» som skal beskytte den korte pelsen når det kalde slapset og is-vinden slår til. Noen hunder har pels nok, mens andre fryser lettere. En komfortabel ullgenser kan være veldig fint på tørre og kalde dager, men det aller værste for de med litt mindre robust pels er kombinasjonen regn/sludd + evt. vind. Mildt sommer-regn tåler de fleste, men når temperaturen går under 10–12 grader vil mange hunder begynne å fryse når det regner.

Flere kunder finner veien til klesavdelingen, der utvalget er stort. Trine viser hvorfor det er viktig å prøve både klær og annet utstyr på hver enkelt hund. Klær av god kvalitet har som regel mange justeringsmuligheter. De små, men viktige tilpasningene gir den beste komforten!

Trine håndterer rutinert hele køen mens hun viser frem de forskjellige mulighetene hvert plagg gir. Alle produkter kommer i mange størrelser og fasonger, og det gjelder å finne det som sitter som et skudd. Om det er seler, potesokker eller klær. Eller seng, for den saks skyld. Og de er det mange av her. Også i alle størrelser.

HVORDAN SOVER HUNDEN DIN?

Hunder bør absolutt ha sin egen soveplass. Fra naturens side sier hundens instinkter at den skal ha et «eget fristed». Sitt eget private område; en god seng å trekke seg tilbake i. Hvor stor eller liten den skal være i forhold til hunden finnes det ikke noe fasit-svar på, det er veldig individuelt hvordan hunder liker å ligge.

Noen føler seg trygge når de ligger i en krøll, og disse vil trives i en seng som «omfavner» dem med gode kanter. Andre liker å strekke seg ut og gjøre seg så lange som mulig, og da trenger de en seng som er mye større enn seg selv. Eller kanskje en «senge-matte» – altså en seng helt uten kanter.

Fargen på sengen spiller nok ingen rolle for hunden, men det gjør det ofte for eieren! Og kvaliteten betyr noe for begge. Er den godt laget kan den vare lenge. Man kan vaske trekket og ha sengen «for alltid». Hunden blir glad og trygg av å ha det samme «fristedet» år etter år.

PELS & PYTON

Hva slags kjæledyr vi velger å anskaffe oss er basert på individuelle behov og kriterier. Noen skal ha supersporty turfølge, andre et lite kjæledyr i armkroken. De som er allergiske og reagerer på pels eller fjær, kan velge reptiler eller fisk. Hvor mye plass har man? Hvor mye tid? Hvor mye kunnskap trengs – hva må man lære seg?

Aldersgrensen for å kunne kjøpe et dyr i Norge er 18 år. Det er med på å skape bevisthet rundt det store ansvaret det er å ha et kjæledyr. Å velge riktig type dyr er avgjørende for alles trivsel – og her hos Pets Krizoo Tønsberg finner du mange å snakke med hvis du lurer på hva som kan passe for deg. Om det er hamster eller reptil du bør satse på – eller fugl eller fisk…?

PÅ DYRENES PREMISSER

«Vi splitter ikke dyr som går sammen, det skal aldri bli igjen et dyr alene». Skiltet er hengt opp i avdelingen med levende dyr, og den tydelige beskjeden viser omtanke og respekt for dyrene – som de sårbare individene de er. Både store og små, flyvende, svømmende, krabbende eller krypende – de er alle levende vesner, med både fysiologiske og følelsesmessige behov.

Alle kjæledyrs livskvalitet er 100% betinget av omtanken fra menneskene de bor hos; de er helt avhengige av at vi tar godt vare på dem.

De aller færreste små dyr, enten det er fisk eller fugl – lever «i sin egen verden». Noen finner sin plass i en god flokk, andre knytter seg tett til ett annet individ.

Enkelte dyrearter blir generelt ulykkelige av å leve livet alene – mens andre har gode forutsetninger for å trives og leve et godt liv i selskap med «bare mennesker».

I alt dyrehold er det menneskene som sitter med makten, og det er vår plikt å sørge for at dyrenes grunnleggende behov blir dekket. Skal man ha et kjæledyr må man ha vilje og evne til å tilegne seg kunnskap om dyrets behov og naturlige atferd. Det vil være avgjørende for at dyret får det gode livet de fortjener.