Brenner for at både dyr og mennesker skal ha et godt liv!

Dyrevelferd, menneskevelferd, arbeidsglede og ekspertise hos Pets ZooTropia Lyngdal

Alle som jobber hos Pets Lyngdal er dyre-elskere på heltid. Og de bruker veldig gjerne god tid på å snakke med potensielle dyre-eiere om hva slags kjæledyr som kan passe for dem. Mange kommer til butikken og vet hva slags dyr de skal kjøpe, enten det er fisk, fugl, reptil eller et lite dyr med pels – og har satt seg godt inn i hva dyreholdet vil innebære. Andre er mer usikre, og søker informasjon og veiledning, og det får de så mye de vil av her!

Pets ZooTropia Lyngdal er en fullsortiment butikk med levende dyr, akvariefisk og reptiler – og en betjening med lidenskap for dyr. Butikken på 800 kvadratmeter ligger i Lyngdal Handelspark, med stor gratis parkering rett utenfor. Butikken, som ble etablert i 2009 i Flekkefjord og flyttet til Lyngdal i 2019 – eies og drives av mor & datter Allis og Kari-Anne. Sammen har de også butikken Pets Mandal, og har totalt 13 ansatte – og en drøss av levende dyr å ta vare på.

Ella ønsker deg velkomment til den store og fine Pets butikken sin.

Mor og datter utfyller hverandre godt, og det gjør de andre som jobber her også. Der noen har spesielt god kunnskap om katter, har andre hunder eller reptiler som sitt spesialfelt. Datter nr. to heter Tina, hun har stor kunnskap om dyr, og spesielt fisk og akvarier. Hun går på jobb når de andre går hjem, da er det stille og rolig i butikken – og Tina kan ha full fokus på dyrenes ve og vel. vannverdier måles og akvarier renses. Fugler, smådyr og reptiler fôres, sjekkes og stelles. Tina omtales av de andre som et vandrende leksikon.

Tina med sin hvite gjeterhund Eevee.

«MANGROVESKOG» I AKVARIET?

Laura kaller seg bedriftens største potet. I tillegg til å kunne ganske mye om det meste, har hun stor kompetanse på akvariefisk. Når hun ikke er på jobb her i Lyngdal, er hun i søsterbutikken i Mandal, med ansvar for akvariene der.

– Et akvarium er et eget økosystem, der det er full harmoni mellom planter, steiner og annen innredning. Det gir optimale forhold for de som bor der, forteller Laura. Aquascape handler også om estetikk, altså om hvordan akvariet ser ut. Man kan ikke putte hva som helst av steiner og planter inn i et akvarium, så dette må man søke kunnskap om. Det er mye å lære, men blir som det meste annet lett når man kan det!

Renate og Eirik er litt butikkpoteter de og, og de deler Lauras fascinasjon for de vakre akvariene, som det finnes mange av her i butikken – og ute hos de mange som har dette som hobby.

LEVENDE DYR ER IKKE LEKER

– Vi har ansvaret for at hvert eneste dyr vi selger får et godt liv når de forlater butikken, sier Silje. Hun har studert dyrepleie i Danmark og jobbet hos veterinær før hun kom hit for tre år siden.

Ella koser seg på et godt fang 😍 Alle som kommer til Pets Lyngdal får informasjon og gode råd.

Hun omtaler gjerne Allis som reservemor, og gjengen i butikken som sin familie. Hennes råd til alle som ønsker seg et kjæledyr er at de leser seg godt opp – og får forståelse for hva som kreves for å ha det dyret de har sett seg ut.

– Alle som kommer hit vil få informasjon og gode råd, skyter Allis inn. – Dyrevelferdsloven plikter oss som selger dyr å påse at dyret får et godt bomiljø. Ikke alle kunder syntes det er like hyggelig at vi stiller krav til utstyr, så dermed mister vi kanskje den kunden, men ikke samvittigheten. – Vi samarbeider tett med både veterinær og Dyrebeskyttelsen legger hun til.

HAMSTER ELLER GEKKO?

– Hvis noen kommer inn i butikken her og for eksempel vil kjøpe en hamster til et barn som ønsker seg en søt liten pelsklump å kose med, kan det være at de går ut med noe helt annet, forteller Katrina. Hun har selv 30 dyr hjemme, og «reptil-boligen» i garasjen huser én kornsnok, én kongesnok, én dverg-boa og to stykk teppepyton. I tillegg har hun skilpadde, dvergvaran, kranset gekko og perlefirfisle – og mange dyr med pels.

Katrina og boa’en Noodle på tre år.

– Reptiler er allergivennlige og fine kjæledyr, så en sosial og morsom leopardgekko kan være mye bedre egnet for et barn enn en hamster, som er et utpreget nattdyr. Hamsteren sover store deler av dagen, mens den er våken om natten – når barnet sover, poengterer hun.

– Det er vår oppgave å hjelpe kunden med å kartlegge sine ønsker og muligheter, og vi ser på alle sider av det aktuelle dyreholdet. Vi både stiller spørsmål og gir nødvendig informasjon.

– Det er mange ting å tenke på når man skaffer seg et kjæledyr, smiler Katrina mens hun legger en stor gul boa constrictor rundt nakken.

DYREVELFERD SOM MOTIVASJON

Det er ingen tvil om at det er kjærligheten til dyr som er drivkraften her i butikken. Margareth forteller at hun har vært dyre-entusiast hele livet. Som barn tok hun hjem dyr og fugler som hadde skadet seg, og pleiet og tok vare på dem.

– Alle levende vesener har verdi og fortjener respekt, sier hun alvorlig. – Det er for eksempel mange som ikke skjønner at selv små fisker både har følelser og personlighet, og at man kan få nær kontakt med fisk, sier hun. Selv har hun hatt «alle typer dyr», fra hest til hamster – men favoritten er minigris, som hun også har drevet oppdrett av. Og hun kan faktisk kalle seg Norges største ekspert på arten, da det er hun som har skrevet Mattilsynets veileder om hold av minigris – en tam og sosial gris som er en underart av villsvinet.

«VI ANSETTER IKKE – VI ADOPTERER»

Daglig leder Kari-Annes utsagn om hvordan de ser på de ansatte bekrefter det alle som jobber her sier; at her i butikken er man ikke kollegaer men familie. Hun forteller at de har «et sabla godt arbeidsmiljø», der alle finner sin plass og får jobbe med det de liker best, samtidig som at alle bidrar der det trengs – når det trengs.

– Alle vi som jobber her utfyller hverandre på en veldig god måte. Noen kan mye om én ting, mens andre kan mye om noe annet – og alle lærer av hverandre. På denne måten sørger vi for både bredde og dybde i butikkens totale kompetanse, sier hun, og forteller videre om viktigheten av å ha en jobb som man gleder seg til å gå til hver dag når man står opp. – Vi jobber for å være en god og trygg arbeidsplass, og for at alle de ansatte får utvikle seg og utnytte sitt potensiale, avslutter Kari-Anne.

Her hos Pets ZooTropia Lyngdal er de altså helt kompromissløse når det kommer til både menneske- og dyrevelferd – og ingenting i verden er vel viktigere enn det?