Herlige dyrevenner, entusiaster og idealister møter oss hos Pets Nordfjord i Nordfjordeid.

– Vi er nok kjent for å være litt sprø og annerledes!

Camilla og May Liza eier og driver den 340 kvadratmeter store butikken i sentrum av Eid, som de selv forkorter stedsnavnet til. – Vi to er totalt forskjellige, og jobber kjempebra sammen! Camilla forteller om det vel fungerende samarbeidet, som nå går på trettende året. Der andre kan være “redde for forskjelligheter” ser de to drevne forretningspartnerne bare muligheter. De “spiller hverandre gode” – og finner de til enhver tid beste løsningene.

Pets Nordfjord ble etablert i 2008 i etasjen over den nåværende butikken, og flyttet ned til betydelig større lokaler i 2011. Det lille kjøpesenteret er lett tilgjengelig fra alle kanter av sentrum, og parkeringsplassen slutter der butikken begynner – med befriende utsikt til fjord og vakre vestlandsfjell.
Hos Pets Nordfjord i Nordfjordeid er det hjerterom for både katt, hund, slanger og alle slags «kjæledyr».
Hit, til denne sjarmerende bygda med bare litt over 3000 innbyggere, kommer de jevnlig fra både Stryn, Førde, Ålesund og andre vestlandsbyer og -bygder for å handle. Både fordi utvalget i butikkene her er spesielt godt, og fordi den gamle handlegaten Eidsgata er helt i særklasse når det kommer til «tradisjonsrik sjarm».

Seks sorte hunder

Og denne Nordfjord-sjarmen møter vi i samme sekund som vi hopper ut av bilen. En imponerende flokk med flat coated retrivere vimser rundt oss, og vi følger etter dem – inn i butikken. Og der har de tydeligvis vært før; det er masse gjensynsglede og gode møter med alle som jobber her!

Praten går livlig, det snakkes om championkåringen på gårsdagens utstilling, og valpekullet på fem som ligger hjemme og vokser mellom to gode melkemåltider. Valpenes mor savner dem sikkert litt, men virker også veldig glad for å få være med på handletur – og få litt voksentid.

Ikke alle seks hundene var like giret på å stå på rekke 🙂

Fagkunnskap og entusiasme

Alle de fem som jobber her gjør det først og fremst fordi de elsker dyr, og de har alle sine forskjellige favoritter og spesialkompetanser. Spørsmål om fôr og utstyr til hunder, katter, kaniner, fugl, fisk og reptiler besvares i alle hjørner av butikken. En hund får ny regnfrakk, en kattunge får en ny leke. Alt prøves og tilpasses med ro og tålmodighet av kyndige og dyregode hender.

Alle dyreeiere vet at man kan få like mange forskjellige svar som antall mennesker man spør. Derfor er det best å be om råd hos de som vet hva de snakker om, og det gjør de garantert her!

Akkurat som i jungelen!
Ser du gekkoen?

Inn i regnskogen

Ute regner det bøtter og spann, og vinden er sur og kald – men her inne i eksotisk-avdelingen er det lun og regnskog-aktig stemning. Akvarier, terrarier og fuglebur fyller rommet fra gulv til tak i flere avdelinger, og det er fascinerende å oppleve så mange eksotiske dyr på nært hold.

Rare, pene, søte og flotte for noen – og litt skumle for andre. Her inne i «jungelen» bor det for tiden fler enn 30 reptil-individer, hundrevis av fargerike fisk, kvitrende fugler i flotte fjærdrakter – pluss noen søte smådyr med myk pels som holder betryggende avstand til en 1,7 meter lang kongeboa – også kjent som Boa constrictor.

– Slanger spiser jo levende smådyr i naturen, men i Norge er det bare lov å mate med frossenmat, informerer May Liza. Det vil si mus og rotter fra godkjente produsenter av denslags. De kommer med hud og hår og serveres romtemperert – og slangene tar til takke med «ferdig slaktet» mat.

Yin & Yang

Camilla og May Liza har forskjellige ansvarsområder i butikken, og bruker også fritiden sin på helt forskjellige arenaer. Camilla er engasjert i barne- og ungdomsarbeide i 4H, en organisasjon som har som formål å «utvikle en aktiv og samfunnsengasjert ungdom med ansvarsfølelse og respekt for natur og mennesker».

– Det er helt fantastisk hva unge mennesker kan få til hvis man bare støtter dem og legger til rette, sier Camilla. Hun forteller om ungdommer som blomstrer når de får være med å samspille gjennom aktiviteter og naturopplevelser, og også om sin favoritthobby; soppsanking. – Naturen er full av fantastiske råvarer, og jo mer man lærer og leter, jo mer finner man, legger hun til.

May Lizas lidenskap er å fiske veeeldig store fisk på havet. Hennes herlige instagram-konto (sjekk @fishinggirl_norway) viser «fiskelykke» utenom det vanlige. Her viser hun også frem sin andre hobby, som er kroppsbygging!

– Når jeg drar på to ukers sommerferie til Nord- Norge for å fiske, slapper jeg bare av og nyter havet og aktiviteten – men mer enn det klarer jeg ikke å være borte fra butikken, ler May Liza.

Så, mens Camilla roter rundt i skogbunnen etter «skogens gull» og andre smakfulle sopparter, slipper May Liza snøret hundrevis av meter ned under havoverflaten. Og når de kommer hjem med sine flotte fangster fra naturens spiskammers, er de klare for ny og fruktbar samhandling på jobb.

Trygg situasjon: Spennende nærkontakt med en melkesnok.
Store edderkopper facinerer! Tarantellaen Cruella er totalt harmløs.

Barnas yndlingssted

Barnefamiliene strømmer stadig inn i butikken, og små og store lar seg både forskrekke og fascinere av May Lizas erfarne reptil-håndtering.

– Noe av det jeg liker aller best med jobben min er å hjelpe folk å overvinne frykt og fobier, forteller May Liza mens hun får meg til å ta frem en finger og klappe en fargerik liten melkesnok på ryggen. Det var jo slett ikke så skummelt som jeg trodde! May Lizas ro smitter, jeg føler meg trygg, og ser den samme roen i øynene til barna rundt meg. Nærkontakten med krypdyrene gjør noe med alle i rommet, her er konsentrerte, fokuserte blikk og bare rolige innestemmer.

Mestringsfølelse og trygghet

– Det er utrolig mange som er redde for slanger og edderkopper, og vi ønsker å hjelpe folk med fobier for «skumle dyr», sier May Liza.

For de som ikke kan ha kjæledyr med pels og fjær på grunn av allergier, er reptiler og fisk bra alternativer. Vi møter to små jenter som skal velge seg sine første akvariefisker, og mange fargerike eksemplarer studeres nøye før de spente drar hjem til sin nye hobby – med hver sin pose fylt med vann og vakre gule og røde fisk.

– Å tørre det man egentlig ikke tør gir styrke og selvtillit, sier May Liza smilende mens hun lar den 12 år gamle tarantellaen Cruella spasere over fra sin hånd til min – og jeg kjenner at jeg overvinner nok en frykt.